Szybkie pyszności:)

Lubicie koktajle?

Ja bardzo:] dziś więc jednego zmajstrowałam, na szybciocha ;)
Ma mnóstwo wspaniałości, same zalety:] dużo witamin a do tego dobrze smakuje:)

Pomieszalam banany, kiwi i pomarańcze dołączyłam łyżkę śmietany i 2 łyżki brązowego cukru, dolałam mleka. 

Oto co powstało:


Banany zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witaminy A, B1, B2, B3 ( PP ), B5, B6, B11, B12, a także witaminę C, D, E i K. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy w nim nie ulegają zniszczeniu. Banan bogaty jest też w makroelementy: potas, magnez, fosfor, wapń i sód chroniące przed chorobami serca. Ponadto banany zawierają mikroelementy: miedź, cynk, selen, fluor, żelazo, mangan i jod. Zawierają też prebiotyki, które w jelicie grubym ulegają fermentacji, pobudzając wzrost korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych. Ich obecność obniża pH w jelitach, skraca czas przebywania treści w przewodzie pokarmowym, ogranicza procesy gnilne, co w efekcie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Spożywanie bananów może zmniejszyć także ryzyko zachorowania na raka nerek. W owocach tych znajdują się duże ilości przeciwutleniaczy fenolowych, szczególnie pomocnych w ochronie nerek. Banany działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka. Zawierają także serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie.
Prawdopodobnie banany regulują też poziom cholesterolu i równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych, dzięki czemu polecane są w chorobach nerek i artretyzmie. W bananach wykryto również związki podobne do hormonów, poprawiające nastrój.
Banany mają wiele właściwości leczniczych. Jeden banan zawiera około 500 miligramów potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje równowagę płynów w organizmie. Niedobór potasu może być przyczyną zaburzeń akcji serca, mięśni, nerwów, drażliwości, biegunek i mdłości. Jak wynika z najnowszych badań, błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca - choroba wieńcowa, a w konsekwencji – zawału mięśnia sercowego. Ponadto banan zawiera magnez zwany " minerałem antystresowym ", który wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów.

Owoce kiwi zawierają skarbnicę  witamin: witaminę A, B1 ( tiamina ), B2 ( ryboflawina ), B3 ( witamina PP, niacyna ), B5 ( kwas pantotenowy ), B6, B9 ( kwas foliowy ), mnóstwo witaminy C, Witaminę E, K. Obfitują w wiele składników mineralnych: potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan,selen. Zawierają beta karoten, węglowodany - fruktozę i glukozę, białka i błonnik. Pestki kiwi zawierają dużo kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, usprawniają pracę jelit i przyspieszają metabolizm organizmu.
Kiwi jest bogatym źródłem witamy C, już zjedzenie jednego owocu zaspokaja dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę C u dorosłego człowieka. Potas składnik mineralny stabilizuje ciśnienie krwi i reguluje rytm serca. Fosfor reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, magnez dba o kondycję układu nerwowego, wapń dba o zdrowie naszych kości. Owoc ten spożywany regularnie poprawia naszą sprawność umysłową, koncentrację, dotlenia mózg, pomaga w walce ze stresem.
Naukowcy uważają, że kiwi może zapobiec rozwojowi raka, poprzez naprawę uszkodzonego DNA, obniżając czynniki ryzyka chorób nowotworowych. Może również zastąpić aspirynę, ponieważ nie powoduje żadnych skutków ubocznych, w utrzymaniu zdrowego układu krwionośnego. Zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi, chroni przed udarem i zakrzepicą żył. Reguluje poziom cukru i cholesterolu, przyczynia się do zmniejszenia poziomu trójglicerydów we krwi do 20%, dlatego jest owocem zalecanym dla cukrzyków.
Włoscy naukowcy w kiwi odkryli nową formę witaminy E. Dotąd rozróżniano 8 form tej witaminy. Bardzo możliwe jest, że kiwi jest jedynym źródłem nowej formy witaminy E, nazwaną delta - tocomonoenol.
Kiwi jest świetnym remedium na astmę i kaszel, dowiedli to włoscy naukowcy, według nich powinniśmy spożywać kiwi, aby wzmocnić nasz układ oddechowy. Wspomaga nasz wzrok, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i chroni przed jaskrą. Kiwi oprócz wzmacniania naszej odporności, hamuje nasz apetyt na słodycze, dlatego nie tylko podczas odchudzania warto zajadać się tymi owocami.
Kiwi jest niezbędne dla osób pijących duże ilości kawy i palących papierosy, ze względu na dużą zawartość witaminy E, która ulega degradacji niszczenia przez kofeinę i nikotynę.


Pomarańcze są bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, dobrym źródłem beta karotenu, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego, kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, minerałów takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor, selen, olejków eterycznych.
Pomarańcza jest nie tylko smacznym owocem, ale posiada mnóstwo właściwości leczniczych. Wysoce jest ceniona w medycynie ludowej, stosowana w aromaterapii. Właściwości lecznicze posiada nie tylko owoc pomarańczy, ale skórka, liście, kwiaty oraz nasiona. Już starożytni Rzymianie wodę pomarańczową stosowali w niestrawnościach żołądkowych i w leczeniu tzw. kaca. Medycy Chińscy pomarańczową suszoną skórką leczyli choroby psychiczne, anoreksję, przeziębienia, kaszel. Wyciąg z kwiatów służył jako środek przeciwpotny i przeciwkrwotoczny. Produkowany z kwiatów gorzkiej pomarańczy olejek neroli ma działanie uspakajające, antydepresyjne, stosowany jest w leczeniu stresu i stanów lękowych.
Spożywanie pomarańczy normalizuje ciśnienie krwi, zaburzenia rytmu serca, przyśpiesza procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu, harmonizuje pracę układu hormonalnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Wspomaga w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych, kaszlu, grypy, gorączki, osteoporozy, zwalcza wzdęcia i zaparcia, przeciwdziała szkorbutowi.
Zawarta w pomarańczy witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia, oczyszcza organizm z substancji toksycznych, blokuje powstawanie komórek rakowych i zapobiega chorobom nowotworowym, łagodzi uczulenia, przyswaja żelazo, chroni przed chorobami sercowo - naczyniowymi, wzmacnia odporność organizmu, zawiera związki działające bakteriobójczo i anty - wirusowo. Pomarańcza jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, usprawniającego prace jelit, chroni przed chorobami przewodu pokarmowego, zapobiega otyłości spowalnia przyswajanie tłuszczów i węglowodanów, obniża poziom cholesterolu i glukozy w krwi.
Również biała skórka, którą powinniśmy zjadać razem z miąższem pomarańczy, jest bardzo bogatym źródłem witaminy PP i pektyn. Spożywanie jej obniża zły cholesterol, wspomaga trawienie, zwalcza bakterie. Pomarańcze są doskonałymi owocami nadającymi się do diet odchudzających, oczyszczających czy jednodniowych diet sokowych. W czasie zmęczenia, stresu, nagłego ataku grypy, poleca się zastosowanie koktajlu z wyciśniętego soku z 2 pomarańczy, wymieszanego z 3 łyżeczkami drożdży piwnych. Tak przygotowany jest niesamowitą bombą zawierającą tyle witaminy B1, co 40 kromek razowego chleba.


Czyli bomba witaminowa, którą polecam:)

Pozdrawiam ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz