Kakaowa szarlotka z budyniem :]

Witajcie!!

Ostatnio miałam wenę i zrobiłam ciasto

Mianowicie.. Kakaową szarlotkę z budyniem :]

Coś ciekawego innego i smacznego.

Podaję przepis może będziecie chcieli spróbować :)

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki
4 czubate łyżki kakao
1 szklanka cukru light muscovado (ja dodałam cukier zwykły)
4 żółtka
1 kostka margaryny
pół kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiać do miski, wsypać kakao, proszek oraz cukier i dobrze wymieszać. Masło i margarynę pokroić w kostki, a następnie włożyć do miski. Zagniatać ręcznie (lub w robocie) do momentu, gdy wszystko zacznie przypominać spore okruchy chleba. Wówczas stopniowo wlewać żółtka, cały czas zagniatając, aż ciasto stanie się jednolite i spójne. Uformować wałek, po czym przekroić na 2/3 długości. Mniejszy kawałek zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Resztą wylepić dno wysmarowanej masłem formy (u mnie prostokątna: 23x34). Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Składniki na nadzienie:

Ja użyłam musu jabłkowego (do którego dodałam trochę budyniu) 1,5l słoiczek. Posypać bułką tartą i na to wyłożyć budyń.

W oryginalnym przepisie nadzienie wyglądało tak:

ok. kilograma obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek
2-3 łyżki semoliny (ew. bułki tartej)


Budyń:

2 budynie waniliowe z cukrem
500ml + 250ml mleka

Zagotować 500ml mleka, a w pozostałych 250ml rozpuścić budynie (jeśli trzeba, dodać cukier). Ugotować budyń. Ćwiartki jabłek pokroić w średniej grubości talarki. Ułożyć je w formie ze schłodzonym ciastem, posypać semoliną, a następnie zalać budyniem. Z zamrażarki wyjąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tworząc wierzch ciasta. Piec w 180°C przez ok. 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem.

Jak widać zrobiłam nadzienia na odwrót ze względu na to, iż budyń był gęstszy niż mus jabłkowy nie chciałam żeby się wymieszały ;)
Podałąm z lodami :)


I wyszło tak :



No to smacznego!:]

Słodkiego wieczoru życzę ;)

Pozdrawiam,
Beauty4u ;)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam szarlotkę, ale takiej wersji nie miałam okazji spróbować :)
    Z pewnością jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń