Śliwkotella !! Nutella ze śliwek.

 Witajcie!!


Dziś na blogu kulinarnie...

Kulinarnie i sezonowo... czyli śliwkowo ;)

Kiedyś dawałam Wam pyszny przepis na ciasto ze śliwkami na kruchym cieście z pierzynką, dziś też będą śliwki, ale w zupełnie innym wydaniu!


Dziś mowa o Śliwkotelli czyli zdrowszej wersji nutelli!




Śliwki w wydaniu smarowidła! 

Smarowidła, konfitury na pieczywo czy naleśniki - też super!!




Moje dzieci ja pokochały myślę, że ŚLIWKOTELLA nie będzie miała mało fanów!!


Nie będę przedłużać... już piszę przepis... ;)




SKŁADNIKI:

- kilogram śliwek

- około 600 gram cukru *

- 2 duże łyżki - pełne - masła orzechowego

- 1 płaska łyżka smarowidła ( u mnie sojola) 

- 1 łyżka kakao słodzonego

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady

- opcjonalnie cukier waniliowy ( możesz / nie musisz)


* polecam dosmakować samodzielnie +/-

WYKONANIE :

Śliwki wydrylować i wrzucić do garnuszka - zacząć smażyć , wrzucić cukier, łyżkę smarowidła. Smażyć około 2h, śliwki puszczą soki będą zagotowane i dosyć rzadkie dodać masło orzechowe i kakao wszystko razem z blendować, podsmażyć jeszcze często mieszając i po chwili dodać  gorzką czekoladę.

Często mieszać, na małej częstotliwości grzania, uważać żeby nie przywarło!

Po około 0,5h można przelewać do słoiczków i pasteryzować.

Ja pasteryzowałam na sucho w piekarniku - piekarnik nastawić na 130*C wstawić słoiczki do piekarnika pasteryzować około 30 minut, słoiki zostawić w piekarniku aby przestygły. 

Po przestygnięciu wyjąć na ściereczkę.


Gotowe! ;) 


Dajcie znać koniecznie czy wypróbujecie no i jak Wam smakowało !! ;)



Czekam z niecierpliwością na wieści!!



Pozdrawiam serdecznie,

Beauty4u :*



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz