Śliwkotella !! Nutella ze śliwek.
Witajcie!!
Dziś na blogu kulinarnie...
Kulinarnie i sezonowo... czyli śliwkowo ;)
Kiedyś dawałam Wam pyszny przepis na ciasto ze śliwkami na kruchym cieście z pierzynką, dziś też będą śliwki, ale w zupełnie innym wydaniu!
Dziś mowa o Śliwkotelli czyli zdrowszej wersji nutelli!
Śliwki w wydaniu smarowidła!
Smarowidła, konfitury na pieczywo czy naleśniki - też super!!
Moje dzieci ja pokochały myślę, że ŚLIWKOTELLA nie będzie miała mało fanów!!
Nie będę przedłużać... już piszę przepis... ;)
SKŁADNIKI:
- kilogram śliwek
- około 600 gram cukru *
- 2 duże łyżki - pełne - masła orzechowego
- 1 płaska łyżka smarowidła ( u mnie sojola)
- 1 łyżka kakao słodzonego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- opcjonalnie cukier waniliowy ( możesz / nie musisz)
* polecam dosmakować samodzielnie +/-
WYKONANIE :
Śliwki wydrylować i wrzucić do garnuszka - zacząć smażyć , wrzucić cukier, łyżkę smarowidła. Smażyć około 2h, śliwki puszczą soki będą zagotowane i dosyć rzadkie dodać masło orzechowe i kakao wszystko razem z blendować, podsmażyć jeszcze często mieszając i po chwili dodać gorzką czekoladę.
Często mieszać, na małej częstotliwości grzania, uważać żeby nie przywarło!
Po około 0,5h można przelewać do słoiczków i pasteryzować.
Ja pasteryzowałam na sucho w piekarniku - piekarnik nastawić na 130*C wstawić słoiczki do piekarnika pasteryzować około 30 minut, słoiki zostawić w piekarniku aby przestygły.
Po przestygnięciu wyjąć na ściereczkę.
Gotowe! ;)
Dajcie znać koniecznie czy wypróbujecie no i jak Wam smakowało !! ;)
Czekam z niecierpliwością na wieści!!
Pozdrawiam serdecznie,
Beauty4u :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz