Kakaowa szarlotka z budyniem :]
Witajcie!!
Ostatnio miałam wenę i zrobiłam ciasto
Mianowicie.. Kakaową szarlotkę z budyniem :]
Coś ciekawego innego i smacznego.
Podaję przepis może będziecie chcieli spróbować :)
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
4 czubate łyżki kakao
1 szklanka cukru light muscovado (ja dodałam cukier zwykły)
4 żółtka
1 kostka margaryny
pół kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do miski, wsypać kakao, proszek oraz cukier i dobrze wymieszać. Masło i margarynę pokroić w kostki, a następnie włożyć do miski. Zagniatać ręcznie (lub w robocie) do momentu, gdy wszystko zacznie przypominać spore okruchy chleba. Wówczas stopniowo wlewać żółtka, cały czas zagniatając, aż ciasto stanie się jednolite i spójne. Uformować wałek, po czym przekroić na 2/3 długości. Mniejszy kawałek zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Resztą wylepić dno wysmarowanej masłem formy (u mnie prostokątna: 23x34). Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Składniki na nadzienie:
Ja użyłam musu jabłkowego (do którego dodałam trochę budyniu) 1,5l słoiczek. Posypać bułką tartą i na to wyłożyć budyń.
W oryginalnym przepisie nadzienie wyglądało tak:
ok. kilograma obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek
2-3 łyżki semoliny (ew. bułki tartej)
Budyń:
2 budynie waniliowe z cukrem
500ml + 250ml mleka
Zagotować 500ml mleka, a w pozostałych 250ml rozpuścić budynie (jeśli trzeba, dodać cukier). Ugotować budyń. Ćwiartki jabłek pokroić w średniej grubości talarki. Ułożyć je w formie ze schłodzonym ciastem, posypać semoliną, a następnie zalać budyniem. Z zamrażarki wyjąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tworząc wierzch ciasta. Piec w 180°C przez ok. 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem.
4 szklanki mąki
4 czubate łyżki kakao
1 szklanka cukru light muscovado (ja dodałam cukier zwykły)
4 żółtka
1 kostka margaryny
pół kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do miski, wsypać kakao, proszek oraz cukier i dobrze wymieszać. Masło i margarynę pokroić w kostki, a następnie włożyć do miski. Zagniatać ręcznie (lub w robocie) do momentu, gdy wszystko zacznie przypominać spore okruchy chleba. Wówczas stopniowo wlewać żółtka, cały czas zagniatając, aż ciasto stanie się jednolite i spójne. Uformować wałek, po czym przekroić na 2/3 długości. Mniejszy kawałek zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Resztą wylepić dno wysmarowanej masłem formy (u mnie prostokątna: 23x34). Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Składniki na nadzienie:
Ja użyłam musu jabłkowego (do którego dodałam trochę budyniu) 1,5l słoiczek. Posypać bułką tartą i na to wyłożyć budyń.
W oryginalnym przepisie nadzienie wyglądało tak:
ok. kilograma obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek
2-3 łyżki semoliny (ew. bułki tartej)
Budyń:
2 budynie waniliowe z cukrem
500ml + 250ml mleka
Zagotować 500ml mleka, a w pozostałych 250ml rozpuścić budynie (jeśli trzeba, dodać cukier). Ugotować budyń. Ćwiartki jabłek pokroić w średniej grubości talarki. Ułożyć je w formie ze schłodzonym ciastem, posypać semoliną, a następnie zalać budyniem. Z zamrażarki wyjąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tworząc wierzch ciasta. Piec w 180°C przez ok. 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem.
Jak widać zrobiłam nadzienia na odwrót ze względu na to, iż budyń był gęstszy niż mus jabłkowy nie chciałam żeby się wymieszały ;)
Podałąm z lodami :)
I wyszło tak :
No to smacznego!:]
Słodkiego wieczoru życzę ;)
Pozdrawiam,
Beauty4u ;)
mniammm, daj kawałek!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę, ale takiej wersji nie miałam okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest pyszna :)