Kruche ciasto ze śliwkami

Hej, hej, heej!!

Wiecie...
 spodobało mi się po ostatnim no i postanowiłam dziś też się z Wami podzielić przepisem na ciasto, na przepyszne ciasto ;)

No i co jeszcze to, to iż to ciasto jest teraz takie 'na czasie' bo to ciasto ze śliwkami ;)



Ciasto wpada w gust myślę, ładnie wygląda iście królewsko!

Nasi główni bohaterowie leżą sobie wygodnie w mięciutkiej pierzynce z budyniu na ciepłym złocistym kruchym cieście, a przykryte są kołderką bezową mmm i przypruszone orzechami...

No nie macie już ochoty?




Nie będę więcej się z Wami drażnić ;) zapraszam na przepis ;)



Składniki:

Ciasto :
250 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
4 żółtka (białka zachować do bezy)

Budyń:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru

Owoce:
 900 g śliwek węgierek
2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej

Beza:
4 białka
200 g cukru
3 łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
 oraz garść orzechów

Przygotowanie:

Ciasto: 

Piekarnik agrzać do 170 * stopni ( góra dół bez termoobiegu). Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, proszek i wymieszać. Dodać pokrojone zimne masło i rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim wcześniej przygotowaną formę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia ( 26x36 cm). Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor.


Budyń:

Ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dosłodzić wedle uznania).


Owoce:

Śliwki umyć, wydrylować, pokroić na kawałki. Obtoczyć w mące ryżowej lub ziemniaczanej.


Beza:

Białka miksować w czystej misce wraz ze szczyptą soli, następnie dodać cukier. Ubijać na gęstą, błyszczącą pianę. Na konieć dodać mąkę ryżową bądź ziemniaczaną - zmiksować.



Na podpieczony spód wyłożyć budyń, na budyniu ułożyć śliwki, przykryć ubitymi białkami i włożyć do piekarnika. Piec przez 20  minut w 170* stopniach C. 

Zmniejszyć temperaturę do 60 * C i włączyć termoobieg, posypać bezę rozdrobnionymi orzechami i suszyć bezę 20 min ( w razie potrzeby dłużej).  


Smacznego ;)



Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło ;)

Tym czasem życzę Wam pięknego, słonecznego jesiennego już weekendu ;)

Pozdrawiam,
Beauty4u :*



* zainspirowana przepisem ze strony 'kwestia smaku.com' 

3 komentarze: