Kruche ciasto ze śliwkami
Hej, hej, heej!!
Wiecie...
spodobało mi się po ostatnim no i postanowiłam dziś też się z Wami podzielić przepisem na ciasto, na przepyszne ciasto ;)
No i co jeszcze to, to iż to ciasto jest teraz takie 'na czasie' bo to ciasto ze śliwkami ;)
Ciasto wpada w gust myślę, ładnie wygląda iście królewsko!
Nasi główni bohaterowie leżą sobie wygodnie w mięciutkiej pierzynce z budyniu na ciepłym złocistym kruchym cieście, a przykryte są kołderką bezową mmm i przypruszone orzechami...
No nie macie już ochoty?
Nie będę więcej się z Wami drażnić ;) zapraszam na przepis ;)
Składniki:
Ciasto :
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
4 żółtka (białka zachować do bezy)
Budyń:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru
Owoce:
900 g śliwek węgierek
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
4 żółtka (białka zachować do bezy)
Budyń:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
500 ml mleka
2 łyżki cukru
Owoce:
900 g śliwek węgierek
2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
Beza:
4 białka
200 g cukru
3 łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
oraz garść orzechów
Beza:
4 białka
200 g cukru
3 łyżeczki mąki ryżowej lub ziemniaczanej
oraz garść orzechów
Przygotowanie:
Ciasto:
Piekarnik agrzać do 170 * stopni ( góra dół bez termoobiegu). Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, proszek i wymieszać. Dodać pokrojone zimne masło i rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim wcześniej przygotowaną formę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia ( 26x36 cm). Wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor.
Budyń:
Ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dosłodzić wedle uznania).
Owoce:
Śliwki umyć, wydrylować, pokroić na kawałki. Obtoczyć w mące ryżowej lub ziemniaczanej.
Beza:
Białka miksować w czystej misce wraz ze szczyptą soli, następnie dodać cukier. Ubijać na gęstą, błyszczącą pianę. Na konieć dodać mąkę ryżową bądź ziemniaczaną - zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć budyń, na budyniu ułożyć śliwki, przykryć ubitymi białkami i włożyć do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170* stopniach C.
Zmniejszyć temperaturę do 60 * C i włączyć termoobieg, posypać bezę rozdrobnionymi orzechami i suszyć bezę 20 min ( w razie potrzeby dłużej).
Smacznego ;)
Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło ;)
Tym czasem życzę Wam pięknego, słonecznego jesiennego już weekendu ;)
Pozdrawiam,
Beauty4u :*
* zainspirowana przepisem ze strony 'kwestia smaku.com'
Właśnie złapałam ochotę na ciacho ;D no nic trzeba coś z tym zrobić ;)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńAle super!
OdpowiedzUsuńMam ochotę :)